Connect with us

MAKİNE YAN VE ARA SANAYİ

Ensım Sensors Motorlu Seviye Şalteri – Model Elf

Published

on

ELF motorlu seviye şalteri katı partiküllü malzemelerin depolandığı silo ve tanklarda seviye kontrolü amacıyla kullanılır. Farklı prob ve pedal çeşitleri ile bir çok zor uygulamada güvenli şekilde seviye kontrolü yapılarak dolu ve boş sinyali alınabilir. Yatay veya dikey bağlanabilir.

Çalışma Prensibi

Tank duvarına monte edilebilen motorlu seviye şalterinin probunun ucunda malzemeye göre seçilmiş palet bulunur. Prob motorun devir sayısı ile boşta sürekli olarak döner. Algılanacak malzeme paletin hizasına gelip çevresini kaplar dönme kuvvetine göre bir karşı kuvvet oluşturur. İlk önce seviye bilgisi alarm kontağı aktif olur. Daha sonra diğer kontak devreye girerek motoru durdurur. Malzemenin özgül ağırlığına göre yayın dört farklı tork değerinde ayarlanabilmesi kullanıcı tarafından yapılabilir. Paletin ucundaki malzeme seviyesi düşünce oluşan kuvvet kalkarak motor yeniden dönmeye başlar ve alarm konumu değişir.

Uygulamalar;

Advertisement

Plastik Endüstrisi; PVC, PVDF, PP granül vb..
Gıda Endüstrisi; Tahıl, Un, Tuz, Toz Şeker, Kahve, Arpa, Ayçiçeği,
Mısır, Yer Fıstığı, Pudra, Buğday, Kurubiber, Kaolin, Tahıl, Süt Tozu, Kakao vb..
İnşaat Endüstrisi; Kireç, Kum, Kalsit, Maden Cevheri, Çimento,
Kömür, Alçı, Silika Kumu, Kalsiyum Tozu, Kireç taşı Tozu, Ezilmiş Kireç Taşı,
Demir Yongaları, Silis Kumu, Strafor Köpük, Kalıp Kumu vb..
Ağaç Endüstrisi;Talaş, Toz Filtresi, Ahşap Lifleri vb..
Kimya Endüstrisi; İlaç Hammaddesi vb.
Maden Endüstrisi; Kömür Topağı, Küllü Kömür vb..

Teknik Özellikleri:
Çalışma Sıcaklığı / Ortam Nemi: (-) 25 …..(+) 100 C , 0-100 %Rh
Ops. Maks.200 °C Yüksek sıcaklık modeli ile
Maks.600 °C Çok yüksek sıcaklık modeli ile
Çalışma Basıncı: (-) 0,6 … (+) 0,6 bar
LED : Besleme Led i yeşil , alarm Led i kırmızı
Bağlantı: Alüminyum (Std) Ops. 304 / 316 Pas. Çelik, PTFE
Topraklama Aparatları: 304 Pas.Çelik
Muhafaza: Antistatik Plastik (Std) Ops. Alüminyum Enjeksiyon
Palet ve Rod: 304 Pas. Çelik ( Std) Ops. 316 Pas.Çelik
Toz Keçesi: NBR (Std) Ops. FPM 200°C, PTFE 250°C
Kapak O-Ringi: EPDM (Std) Ops. FPM
Rulman: Toz korumalı çift rulman
Güç Tüketimi : Maks. 4W
Besleme: 24 VDC 50/60 Hz, 24/110/220 VAC 50/60 Hz +/%10
Devir : 5 d/d (Std) (Saat Yönünde – Palet tarafından bakışta) Ops. 1,5-1,8 d/d
Bağlantı : R 1” (Std) , Ops. R 1 ¼” , R 1 1/2“ Erkek Diş
Kablo ve Tapa Girişi: PG13.5 (Std) Ops. M20x1,5
Röle Anahtarlama Kapasitesi: 2A/250 VAC 2xNANK (SPDT) 5E4
Nem Atma Rekoru: M10x1,5mm
Maks. Tanecik Yapısı : 50mm
Min.Yoğunluk: 0,10 gr/cm3Tork Değeri4 kademe ayarlanabilir
Koruma Sınıfı: IP 65 (EN605291)

Avantajları :
* Hızlı teslim süresi
* Ters yönde dönme emniyeti
* Hassasiyet ayarlanabilir
* Mükemmel mekanik dayanım
* Modüler tasarım
* Firmaya özel tasarım imkanı

Advertisement

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Genel

Schaeffler’den çalışma ömrünü iki kat artıran yeni rulman materyali

Published

on

Schaeffler, Karbonitrürlenmiş Mancrodur’la, rulman materyallerinin geliştirilmesinde uzun zamandır devam eden bir sorunu çözüme kavuşturdu: Uygulanan karbonitrasyon ısıl işlemiyle birlikte bu yeni çelik, diğer çeliklere göre daha yüksek yüzey sertliği ve esneklik sunuyor. Özellikle yetersiz yağlama koşullarına ve kirlenmeye maruz kalan uygulamalarda Mancrodur’dan yapılan rulmanların çalışma ömrü artık iki katına çıkabiliyor.

Dört sıralı karbonitrürlenmiş Mancrodur FAG konik rulman serisinin ilk test rulmanları, bir çelik üreticisinin sıcak şerit haddesindeki iş merdanelerine monte edilmiştir Bu uygulamada test rulmanlarında, standart çalışma ömrünün iki katı sonuç elde edilmiştir.

Malzeme mühendisleri uzun yıllardır, karışık sürtünmeye ve yabancı parçacıklar da dâhil kirlenmeye daha dayanıklı rulman çeliği üretme arayışı içindeydiler. Genellikle çelik endüstrisinde, madencilikte ve demiryolu teknolojilerinde ortaya çıkan bu koşullar rulman çalışma ömrünün ciddi oranda kısalmasına neden olabiliyordu. Rulmanda meydana gelebilecek zamansız arızalar, son derece yüksek maliyetlere yol açıyordu. Burada, çatışan iki hedef için bir orta yol bulunması gerekiyordu. Öncelikle yuvarlanma yüzeyleri çok sert, yıpranmaya karşı dayanıklı ve yükleri destekleyebilir olmalıydı. Ancak aynı zamanda da, yuvarlanma sırasında sert yabancı parçacıkların neden olabileceği deformasyonlara karşı toleranslı olmalı ve hatta gerektiğinde bunları düzleyip dengeleyebilmeliydi. Schaeffler, karbonitrasyon ısıl işlemi uygulanmış Mancrodur rulman çeliğiyle, sertlik ve yeterli esneklik arasındaki çatışan hedefleri çözümlediğini gösterdi.

Mancrodur, zor çalışma koşullarında daha yüksek makine kapasitesi gerektiren durumlar için özellikle uygundur. Çelik haddehanelerinde test edilen uygulama alanlarının yanı sıra, bu yeni yüksek performanslı çelik, yük vagonlarının aşırı yüklenen aks kutusu rulmanları gibi alanlar için tercih edilen materyal olarak kendini kanıtlamıştır.

Olağanüstü bir rulman malzemesi: Karbonitrürlenmiş Mancrodur

Karbonitrürlenmiş Mancrodur, özellikle zorlu çevre koşulları için uygun, olağanüstü özellikler taşıyan bir rulman malzemesi sunuyor.

• Isıl işlemde karbonizasyonun ve nitrürlemenin birlikte kullanılması sayesinde Mancrodur rulmanlarının yüzeyleri özellikle sertleştirilerek yıpranmaya karşı dayanıklı hale getiriliyor.

• Aynı zamanda karbonitrürlenmiş Mancrodur’da çok küçük, küresel karbürler oluşuyor ve bunlar malzemenin içinde eşit dağılarak tane sınırlarında yoğunlaşması azaltılıyor. Bu durum lokal zayıf noktaların oluşma riskini azaltıyor. Dolayısıyla da yuvarlanma yüzeyi hem daha sert ve yıpranmaya karşı daha dayanıklı, hem de daha esnek hale geliyor.

Advertisement

Mancrodur, yüksek yüzey sertliğine rağmen, yabancı parçacıkların yuvarlanma yüzeylerinde neden olduğu çizikleri de düzleştirebiliyor. Böylece malzeme yorgunluğu büyük oranda azaltılıyor, çatlakların oluşması önleniyor ve çalışma ömrü de ciddi oranda uzatılıyor. Yetersiz yağlama durumunda, artan sürtünme nedeniyle malzemedeki lokal sıcaklık da yükselir. Mancrodur’da sıcaklık nedeniyle oluşan dayanıklılık kaybı, diğer çeliklere kıyasla daha azdır ve bu da yetersiz yağlama sonucu oluşan lokal aşırı yükleme tehlikesini büyük oranda azaltır.

Karbonitrürlenmiş Mancrodur, normal yağlama koşullarında (tam yağlama) genel yük kapasitesini, standart materyallere kıyasla yüzde 30 artırıyor ve bu da nominal ömürde yüzde 240 artışa denk geliyor. Tam yağlamalı karbonitrürlenmiş Mancrodur kullanarak yapılan testlerde nominal ömür altı kata kadar uzayabiliyor.

Karbonitrürlenmiş Mancrodur’da (sağdaki resim) çok küçük, küresel karbürler oluşmakta ve bunlar malzemenin içinde eşit dağılarak tane sınırlarında yoğunlaşma azaltılmaktadır. Bu da lokal zayıf noktaların oluşma riskini azaltmaktadır. Dolayısıyla da yuvarlanma yüzeyi hem daha sert ve yıpranmaya karşı daha dayanıklı, hem de daha esnek olmaktadır.

İki kat çalışma ömrü

Demiryolu teknolojisinde, madencilikte ve çelik endüstrisinde karşılaşılan zorlu çevre koşullarında fiili olumsuz koşullar altında yapılan testler kritik önem taşır. Dört sıralı karbonitrürlenmiş Mancrodur FAG konik rulman serisinin ilk test rulmanları, bir çelik üreticisinin sıcak şerit haddesindeki iş merdanelerine monte edilmiştir. Bu uygulamada test rulmanlarında, standart çalışma ömrünün iki katı sonuç elde edilmiştir.

Karbonitrürlenmiş Mancrodur, normal yağlama koşullarında (tam yağlama) genel yük kapasitesini, standart materyallere kıyasla yüzde 30 artırır.

Mancrodur, zor çalışma koşullarında daha yüksek makine kapasitesi gerektiren durumlar için özellikle uygundur. Çelik haddehanelerinde test edilen uygulama alanlarının yanı sıra, bu yeni yüksek performanslı çelik, yük vagonlarının aşırı yüklenen aks kutusu rulmanları, rüzgar türbinlerinin planet dişlisi rulmanları ve pompa ile kompresörlerdeki rulmanlar gibi alanlar için tercih edilen materyal olarak kendini kanıtlamıştır. Boyutları küçültmek demek, bir çok makinede rulman yataklarının yük taşıma kapasitelerinin sınırlarına yaklaşıldığı anlamına gelmektedir.

Mancrodur’un hem büyük ölçüde arttırılmış olan yük taşıma kapasitesi, hem de kötü yağlama koşullarına ve kirlenmeye karşı dayanıklılığı, tarım ve inşaat makinelerinin, otomobil ve kamyonların ve gemilerin tahrik sistemlerinde kullanılan rulmanlar için olağanüstü bir materyal tercihi olmasını sağlamaktadır.

Advertisement
Continue Reading

Genel

Schneider Electric’den yeni arabirim rölesi: Zelio RXG

Published

on

Schneider Electric tarafından pazara sunulan Zelio RXG arayüz röleleri, tek bir butonla test ve maksimum kullanım kolaylığı için tasarlandı.

Enerji yönetimi ve otomasyonda global bir uzman olan Schneider Electric kullanıcı dostu yeni Zelio RXG arayüz röleleri serisini tanıttı. Kullanıcıların tek parmaklarıyla dahi kullanabileceği Zelio RXG, piyasada tek adımlı kilitlenebilir test butonuna sahip ilk röle olma özelliğini taşıyor. Zelio RXG röleleri, hızlı açılan pimli terminal ile kolayca monte edilirken, 2C/O için 16mm ince soket PLC arayüzü alanından tasarruf sağlıyor.

Zelio RXG ayrıca pazarda 6VDC’den 110VDC’ye, 24VAC’den 230VAC’ye eksiksiz bir bobin gerilimi aralığı sunan tek seri olarak dikkat çekiyor.

PF132502 (Raptorex RXG : projet 171) : Standard cover relay with lockable test button and LED, 10A VAC/VDC 1CO
CAO : SB110876_3D-Model
Créa : SEDOC (Claudio)

Basit ve uygun maliyetli
Diyot, diyot ve LED, RC devresi, varistör ve LED gibi koruma modülleri eklenebilen Zelio RXG serisi rölelerin arkasında bulunan sadelik odaklı tasarım felsefesi, rölelerin hemen her ortamda uygulanabilir olmasını, kullanımını ve bakımını kolaylaştırarak, tesislerin operasyonlarını optimum hale getirmesine ve kesinti riskini azaltmasına olanak tanıyor.

Güvenilir ve çevre dostu
Zelio RXG arayüz rölesi, UL, CSA, GL, RCM, EAC, CCC, CE, RoHS, Çin ROHS gibi çok sayıda uluslararası sertifikaya sahip olmasının yanı sıra, aynı zamanda Schneider Electric’in, performanstan ödün vermeden çevre dostu olmayı garanti eden ürünleri için kullandığı ekolojik etiket olan Green PremiumTM ürünü olarak dikkat çekiyor.

Advertisement

Continue Reading

Genel

PAGDER, Avrupa Plastik ve Kauçuk Makine Üreticileri Birliği toplantısına ev sahipliği yapacak

Published

on

Avrupa Plastik ve Kauçuk Makine Üreticileri Birliği EUROMAP İcra Komitesi toplantısı, 28-29 Kasım 2013 günleri arasında PAGDER’in ev sahipliğinde İstanbul’da yapılacak. Öte yandan, EUROMAP’in geliştirme aşamasında bulunan plastik-kauçuk işleme makinelerine yönelik enerji tüketimi hesaplama yöntemiyle plastik üreticileri satın alacakları makinelerde hangi ürünün ne kadar enerji harcayacağını bilme imkanına kavuşacak ve enerji en verimli şekilde kullanılacak.

Avrupa Plastik ve Kauçuk Makine Üreticileri Birliği EUROMAP (European Plastics and Rubber Machinery) PAGDER’in ev sahipliğinde gelecek toplantısını İstanbul’da yapacak.

5 – 6 Nisan 2013 tarihlerinde Londra’da yapılan EUROMAP 48’inci İcra Komitesi toplantısında PAGDER’i temsil eden Barbaros Demirci’nin de katıldığı toplantıda, Avrupalı makine üreticilerinin gündemindeki makinelerin enerji kullanımının ölçümü, ISO standartları, pazar gözetimi ve desteklenecek fuarlara yönelik maddeler tartışıldı.

Tüketici hangi üründe ne kadar enerji tüketiliyor daha iyi bilecek

Advertisement

EUROMAP İcra Komitesi toplantısında, tüketiciler ve plastik üreticileri açısından kıyaslanabilir enerji tüketimi ölçümü yapılabilmesi için yeni hesaplama yöntemlerinin yaygınlaştırılması kararlaştırıldı. Hem ürün hem de makine açısından enerji verimliliğinin farklarını ölçebilen yeni modelin yaygınlaştırılması, böylece makine kullanıcısı üreticilerin ve plastik mamul üreticilerinin hangi ürünün ne kadar enerji tüketilerek üretildiği, hangi makinenin ne kadar enerji verimli olduğu yönünde sağlıklı karşılaştırma yapılması hedeflendi.

Toplantıda, “enjeksiyon kalıplama” makineleri için 60 numaralı enerji verimliliği ölçüm modelinin, makine odaklı ve ürün odaklı enerji tüketimi arasındaki farkı belirlemek amacıyla 60.1 ve 60.2 şeklinde iki bölümle ölçülerek yayınlanmasına yönelik önerinin geniş kabul gördüğü vurgulandı. Bu deneyimle elde edilen modelin, “ekstrüzyon”, “şişirme” ve “ısıl şekillendirme” gibi diğer makinelere de uygulanması kararlaştırıldı. Bu ölçümlerle elde edilen verilerle standart oluşturma ve bu ölçüm standardının da EUROMAP’a üye ülkelerde kabul görmesi için çalışma kararı verildi.

Bu doğrultuda, 29 Mayıs’ta Milano’da “ blow molding “ makineleri için EUROMAP 46 sayılı enerji tüketimi belirlemesi çalışması; 20 Haziran’da Frankfurt’ta “ ekstruder”  makineleri için ölçüm geliştirme çalışması yapılması kararlaştırıldı. Isıl şekillendirme makineleri için ölçüm yönteminin de bu yıl içinde hazır hale getirilmesi kararlaştırıldı.

Plastik makineleri için yeni ISO standartları oluşturulması

EUROMAP İcra Kurulu toplantısında, Avrupa Birliği’nin EUROMAP ve diğer paydaş makine üreticileri örgütleriyle yaptığı görüşmelerle önerdiği yeni plastik-kauçuk makineleri standardına yönelik taslağın desteklenmesi de kararlaştırıldı. Yeni standartların Avrupa Birliği’nin yeni sanayileşme politikaları ile pazar gözetimi yaklaşımını destekleyeceği vurgulandı. Taslaklara ilişkin çalışma yapacak komiteye Türkiye’den PAGDER Makine Sektörü Komite üyesi Burç Angan katılacak.

Advertisement

Avrupa plastik-kauçuk makineleri sektörü toparlanıyor

EUROMAP İcra Kurulu toplantısında, pazara yönelik son veriler de gözden geçirildi. Plastik-kauçuk işleme makineleri açısından 2012 yılı sonu verilerinin birçok ülkede toparlanmaya işaret ettiği, hatta bazı ülkelerde kriz öncesi seviyeye ulaştığı tespiti yapıldı. Buna karşılık, AB geneli itibariyle ekonomik baskının azalmış olmasına rağmen durgunluk tehdidinin temkinli olmayı zorunlu kıldığı vurgulandı. Toplantıda, Çin, Amerika ve Orta Avrupa pazarlarında büyüme beklendiği, küresel rekabetin başta Çin olmak üzere Asya ülkelerindeki güçlü rekabetle daha da şiddetleneceği kaydedildi.

Her yıl yapılacağı bildirilen İstanbul PLAST EURASİA Fuarının desteklenmemesi kararlaştırıldı.

EUROMAP toplantısında, İstanbul’da yapılan PLAST EURASIA fuarına yönelik desteklenme uzlaşmazlığının sürdüğü ve bu fuarın 2 yılda bir yapılması yönündeki taleplere karşılık, fuar organizatörünün her yıl yapılmaya devam edileceği yönünde görüş bildirdiği açıklandı. Bu nedenle EUROMAP’in Plast Eurasia’nın desteklenmesi yönünde bundan böyle herhangi bir aksiyon alınmaması kararlaştırıldı.

EUROMAP tarafından desteklenen dünyanın en büyük plastik fuarı olan ve 16-23 Kasım günü Düsseldorf’ta başlayacak K 2013’ün 170 bin metrekarelik sergi alanının tamamının satıldığı, toplam 3 binden fazla firma katılımcı beklendiği bilgisi verildi. Bu fuar kapsamında, 18 Kasım günü EUROMAP’in bir basın toplantısı düzenlemesi kararı alındı.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trendler

Haber Plastik sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et