Genel
G -8 Ülkeleri Petrokimya Sektörleri Derneği kuruluyor
Yayın Tarihi:
10 sene önceon
Yazar:
Editör13 – 14 Mayıs 2013 tarihlerinde Tahran – İran’da, İran Cumhuriyeti hükümetinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen G- 8 Ülkeleri Petrokimya toplantısında, İran Petro-kimya Sanayi Şirketi Genel Müdürü Abdul Hüseyin Beyat tarafından gelişmekte olan İslam ülkeleri teşkilatı G – 8 üyeleri arasında OPEC benzeri “Petrokimya üreten ülkeler grubu” kurulması önerildi. Toplantıda, kurulması planlanan G -8 Ülkeleri Petrokimya Sektörleri Derneği çalışmalarının 2014 yılının ilk çeyreğinde İran’da yapılacak toplantıda tamamlanması kararı alındı.
G- 8 Ülkeleri Petrokimya toplantısı, 13 – 14 Mayıs 2013 tarihlerinde Tahran – İran’da, İran Cumhuriyeti hükümetinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya PLASFED ve PAGDER’i temsilen Genel Sekreter Barbaros Demirci katıldı.
İran Sanayi Bakanı’nın açılış konuşmasını yaptığı, Petrol Bakanlarının da katıldığı toplantıda PLASFED ve PAGDER Genel Sekreteri Barbaros Demirci ayrıntılı bir sunum yaparak, Türkiye plastik sektörünün proses kapasitesi ile dünyada 8’inci, AB’de 3’üncü ve Avrasya ülkeleri içinde de 1’inci durumda olduğunu belirtti. Dolaylı ve dolaysız olarak yılda 11 milyar dolar ihracat yapan Türkiye plastik sektörünün 2023 yılında 18 milyar dolarlık direk ihracat yapacağını aktaran Barbaros Demirci, Türkiye’nin G – 8 ülkeleri ile yaptığı ticarette ise plastik hammadde de dış ticaret açığı, plastik mamullerde ise dış ticaret fazlası verdiğini yaptığı konuşmada açıkladı.
Sunumunda, PLASFED’in Türkiye plastik sektörünün en büyük çatı kurumu olduğunu aktaran Demirci, beş plastik derneğini ve bu derneklere üye bin firmayı temsilen toplantıda yer aldığını paylaştı. Barbaros Demirci, Türkiye’nin plastik üretiminin yoğun olduğu diğer illerde de dernekleşme çalışmalarının sürdürdüğünü ve bu çalışmaların tamamlanması ile PLASFED’in Türkiye plastik sektörünü temsil eden tek çatı kurumu haline geleceğini belirtti. PLASFED ve PAGDER’in G – 8 ülkeleri için kurulması planlanan Petrokimya Derneği’ne en üst düzeyde önemli ölçüde katkıda bulunabileceğini anlatan Barbaros Demirci, ayrıca G – 8 ülkeleri plastik üreticilerini, Türkiye’nin plastik üretim ve ihracat merkezi olacak PAGDER & ASLAN Özel İhtisas Organize Sanayi Bölgesine yatırım yapmaya davet etti.
G – 8 üyeleri arasında OPEC benzeri “Petrokimya Üreten Ülkeler Grubu” kurulacak
G–8 ülkelerinin petrokimya sektörleri arasında sınai ve ticari ilişkilerin arttırılması ve bu ilişkileri organize edecek ortak bir dernek kurulması amacıyla 13 – 14 Mayıs 2013 tarihlerinde Tahran – İran’da yapılan toplantıda, kurulması planlanan G -8 Ülkeleri Petrokimya Sektörleri Derneği çalışmalarının 2014 yılının ilk çeyreğinde İran’da yapılacak toplantıda tamamlanması kararı alındı.
G-8 Hakkında:
Türkiye, İran, Bangladeş, Endonezya, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan’ın üye olduğu, toplam nüfusu 961 milyon kişi ve toplam GSMH’sı da 2,5 trilyon doların üzerinde olan G-8 üyesi ülkeler arasında tercihli ticaret anlaşması, 13 Mayıs 2006’da, Bali’de düzenlenen G-8 Beşinci Zirve Toplantısı sırasında imzalanmıştı.
15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde yayımlanan “İstanbul Deklarasyonu” ile kurulmuş olan, G – 8 üyeleri arasında etkili iletişim sağlamak, bilgi akışını hızlandırmak ve toplantı hazırlıklarında koordinasyonu sağlamak üzere oluşturulan G-8 Sekretaryası ise İstanbul’da bulunmaktadır.
PLASFED Hakkında
Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Ekim 2011’de kurulmuş olup 5 sektörel dernek üyesine (Ankara Plastik Sanayicileri Derneği, Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği, Ege Plastik Sanayicileri Dayanışma Derneği, Kayseri Plastik İşletmeciler Derneği ve Plastik Sanayicileri Derneği ) sahiptir.
Plastiklerin olumlu katkılarını topluma anlatmak amacıyla kurulan PLASFED, kuruluş ve işleyiş amacına paralel olarak, üyeleri için rekabet, büyüme ve verimlilik için en iyi koşulları yaratmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Üretim süreçlerinin ve ürünlerin sağlık, güvenlik ve çevre açısından yüksek taleplerini yerine getirmeyi amaçlayan PLASFED’in 800’ü aşkın firmayı temsil gücü bulunmaktadır.
Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Benzer Konular
Plastik sektörüne ara işgücü müjdesi
PAGDER Avrupalı üreticileri yatırıma davet etti
Plastik sanayinde yatırım teşviki yüzde 90’a çıktı
Ekonomiye yön verenler PAGDER Danışma Kurulu Toplantısı’nda buluşuyor
PAOSB’den Akıllı Yatırım Kârlı Üretime Çağrı
“Türkiye polipropilen yatırımı için cazip bir pazar sunuyor”
Trendler
- DİĞER9 sene önce
Paraşüt yolculuğuna başladı!
- DİĞER5 sene önce
ELK Motor, yeni yıla büyük hedeflerle giriyor
- KİMYASAL VE HAMMADDELER9 sene önce
Gümrük vergisiz ithalat kapısından 8 plastik hammaddesi daha geçti
- KİMYASAL VE HAMMADDELER6 sene önce
Büyüyen Plastik Sektöründe Endüstriyel Yağların Önemi
- Etkinlikler5 sene önce
Plast Eurasia İstanbul 2017 tüm hızıyla sürüyor
- Etkinlikler5 sene önce
Plast Eurasia İstanbul 2017’ye dünya büyük ilgi gösterdi
- Genel9 sene önce
“Türkiye polipropilen yatırımı için cazip bir pazar sunuyor”
- KİMYASAL VE HAMMADDELER2 sene önce
Termoplastik elastomer (TPE) nedir?